Terugblik themabijeenkomst 'Gebiedsgerichte ontwikkeling - De Posten Enschede'

09-01-2025
De Posten afbeelding2

Het realiseren en samenbrengen van wonen, welzijn en zorg is geen gemakkelijke opgave. Het vraagt om samenwerking tussen meerdere partijen en het combineren van verschillende expertises. Daarom hebben zorgorganisatie De Posten, woningcorporatie Domijn en de gemeente Enschede in de buurt ‘De Posten’ in Enschede de handen ineengeslagen. Met als ultiem doel: een zorgzame gemeenschap met de gehele wijk.

 

Op 28 november 2024 ging onze adviseur Dennis Bouwman tijdens de online themabijeenkomst ‘Gebiedsgerichte ontwikkeling – De Posten’ in gesprek met Rick Hogenboom, directeur van Zorgorganisatie De Posten en ambassadeur van het Aanjaagteam WWZO. Als vaste tafelgast deelde Rick zijn inzichten en ervaringen. Samen spraken zij met vertegenwoordigers van zorgorganisatie De Posten, woningcorporatie Domijn, de gemeente Enschede en een wijkbewoonster. Wat is de meerwaarde van samenwerken met verschillende partijen en van elkaar ontmoeten? En welke lessen hebben zij tot nu toe geleerd tijdens dit proces? Deze drie belangrijkste inzichten kwamen duidelijk naar voren:

 

Les 1: samenwerking over grenzen heen begint bij elkaar verstaan

Wonen, welzijn en zorg vragen om samenwerking tussen gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties. Succes begint bij het samen aanpakken van gedeelde uitdagingen en door je in elkaar te verplaatsen in plaats van vast te houden aan eigenbelang.

 

Les 2: de wijk is waar je elkaar ontmoet

De wijk is het niveau waar alles samenkomt: wonen, zorgen en samenleven. Ontmoeting is essentieel en de fysieke ruimte moet daar actief toe uitnodigen. Als je elkaar niet ontmoet, leer je elkaar niet kennen en ontstaat er geen samenwerking of verbinding.

 

Les 3: gemeenschapsvorming start bij fysieke ontwikkeling

Elke ruimtelijke ontwikkeling, zoals nieuwbouw of renovatie, is een kans om gemeenschapsvorming te starten. Door al vanaf de eerste plannen te focussen op ontmoeting en verbinding, wordt de fysieke ruimte een plek waar zorg, welzijn en samenleven vanzelf samenkomen. Fysieke ontwikkeling legt daarmee de basis voor een sterke gemeenschap.

 

Terugkijken

Bekijk hier de volledige themabijeenkomst (50 minuten) en hier de compilatie van deze bijeenkomst (13 minuten).