Noord-Veluwse partijen tekenden op 24 oktober het Afsprakenkader Ouderenhuisvesting Noord-Veluwe. Hierin spreken gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen en het zorgkantoor af om gezamenlijk de opgave rond seniorenhuisvesting aan te gaan. Dit soort samenwerkingen zijn een positieve én noodzakelijke stap om voldoende passende woningen voor ouderen te realiseren.
Regionale samenwerking
De vraag naar seniorenwoningen neemt landelijk toe. In Noord-Veluwe ligt deze vraag hoger dan het landelijk gemiddelde en juist daarom zet deze regio stappen. Er moeten alleen in Noord-Veluwe al 3.400 seniorenwoningen gebouwd worden vóór 2030. Dit zijn woningen die geschikt zijn voor ouderen en mensen met een zorgvraag. Deze woningen kunnen enerzijds middels nieuwbouw worden gerealiseerd, anderzijds door bestaande bouw aan te passen.
Het afsprakenkader is bewust op regio- in plaats van gemeentelijk niveau gemaakt. Over gemeentegrenzen heen werken is essentieel om snel en daadkrachtig aan de slag te gaan. Noord-Veluwse gemeenten werken daarom nauw samen met corporaties en zorgaanbieders om woningen mét de juiste zorg te realiseren.
Zorg en toekomstbestendig wonen
Integratie van de zorg is een extra uitdaging bij seniorenwoningen. De regio kampt door de vergrijzing met een groeiend tekort aan zorgpersoneel. De zorgcapaciteit neemt daardoor de komende jaren verder af, waardoor bijvoorbeeld minder zorg aan huis beschikbaar is. Daarom heeft het afsprakenkader ook aandacht voor zorginnovatie. Denk aan nieuwe technologie en informele zorgnetwerken inrichten. Hierbij zijn zorg- en welzijnspartijen en het zorgkantoor onmisbaar.
Zo zet het afsprakenkader zelfredzaamheid en toekomstbestendigheid centraal. Hiervoor moeten alle partijen wel helder hebben wat en hoe zij bijdragen. Wethouder Wonen van Harderwijk, Edwin Enklaar, zegt hierover: “Dit afsprakenkader is de start van een brede samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnspartijen in de regio. Iedereen heeft een rol om ervoor te zorgen dat onze ouderen in een prettige en veilige woonomgeving kunnen leven.”
Het Aanjaagteam is trots op het initiatief van het afsprakenkader en benadrukt graag het belang van dergelijke ontwikkelingen. Wij vinden dat hiermee duidelijk wordt dat men zich bewuster wordt van de noodzaak om de huidige opgaven van vergrijzing en seniorenwoningbouw sámen aan te pakken. Samenwerkingen opzetten en innoveren is de enige manier om de snelgroeiende problematiek aan te pakken.