Routekaart 3

Transformatie van
(maatschappelijk) vastgoed

Het benutten van de bestaande voorraad voor ouderenhuisvesting stopt niet bij de bestaande voorraad met een woonfunctie. Ook gebouwen die voorheen een maatschappelijke functie hadden, zoals scholen, buurthuizen en gemeentehuizen, kunnen worden getransformeerd tot woningen voor ouderen. Ook met het optoppen of samenvoegen van woningen ontstaan meer passende woningen. En denk ook aan de mogelijkheden van woningdelen, bijvoorbeeld via de hospitaregeling.

Suggesties en aandachtspunten

Lees meer
  • Maatschappelijk vastgoed biedt kansen voor nieuwe woonzorgconcepten. Oproep aan gemeenten om in kaart te brengen wanneer welke panden beschikbaar komen, en deze te bestemmen voor wonen met zorg. 
  • Ga na welke bouwtechnische aanpassingen nodig zijn om het gebouw geschikt te maken voor het zelfstandig wonen van ouderen en om de totstandkoming van een zorgzame gemeenschap te faciliteren (zie verder routekaart 2: toegankelijkheid en woningaanpassing).
  • Oproep aan de woningcorporaties: Verken de mogelijkheden voor optoppen: het toevoegen van een extra verdieping. Platform31 heeft hiertoe een handreiking opgezet. De meerkosten voor liften en ontmoetingsruimtes kunnen wellicht gedeeltelijk worden gefinancierd via het optoppen.
  • Oproep aan woningcorporaties: Verken de mogelijkheid om een individuele sociale huurwoning ‘zacht’ te splitsen in onzelfstandige woningen. Elke huurder krijgt dan zijn eigen slaap- en badkamer. De overige woonruimten zijn gemeenschappelijk. Beide huurders zijn gelijkwaardig en krijgen elk een eigen huurcontract. Deze woningsplitsing levert een lagere huur op voor beide bewoners. 
  • Oproep aan gemeenten: Faciliteer de mogelijkheid dat ouderen via kamerverhuur een deel van de eigen woning aan iemand anders verhuren. Dat kan met tijdelijke contracten en – mits goed geregeld - met behoud van uitkering en toeslagen. De verschillende vormen van het verhuren van een deel van de woning zijn te vinden in de voorbeelden.