Terugblik kennisdeelsessie ‘Van bod naar plot: hoe komen we tot gebiedsgerichte programmering ouderenhuisvesting?’

25-09-2024

Op dinsdag 24 september 2024 was de digitale kennisdeelsessie ‘Van bod naar plot: hoe komen we tot gebiedsgerichte programmering ouderenhuisvesting?’ De Metropoolregio Amsterdam (MRA) stond centraal in deze sessie, die werd georganiseerd door het Aanjaagteam WWZO in samenwerking met de provincie Noord-Holland, Platform woningcorporaties MRA en het zorgkantoor Zilveren Kruis. We blikken terug op deze geslaagde bijeenkomst.

Van bod naar plot4

De MRA staat voor een flinke opgave om voldoende passende ouderenhuisvesting te realiseren. Nadat voor de MRA de opgave bestuurlijk is vastgesteld (mede gebaseerd op de woonzorganalyses in de regio), volgt nu stap 2: hoe komen we tot een gedragen uitvoeringsagenda en programmering met nieuwbouw, kansen voor bestaande bouw en ontwikkeling van zorgzame buurten? Wat kunnen wij van elkaar leren?

 

In drie pitches maakten de deelnemers kennis met de werkwijze van Leeuwarden, landelijk koploper, aangevuld met de ervaringen vanuit Amsterdam en Haarlem. Vervolgens zijn deelnemers in gesprek gegaan om de geleerde lessen te delen. De rode draad in de aanpak is het advies aan gemeenten, woningcorporaties, zorgorganisaties en grondeigenaren/ontwikkelaars om samen ‘boven de kaart’ te gaan hangen.

 

Wat zijn voordelen van deze aanpak?

  • Het boven de kaart hangen leidt tot concretisering van de opgave:
    (1) Maak alle nieuwbouw zorgtoegankelijk. Ook de kansen in de bestaande bouw zijn nodig om de opgave te realiseren;
    (2) Kies gezamenlijk welke complexen en locaties prioriteit krijgen in de gezamenlijke inzet (vooral welke buurten de nood relatief groot is);
    (3) Benut de mogelijkheden van verdichten op locatie zelf en/of binnen het pand en ontwikkel zorgzame buurten rondom voorzieningen;
    (4) Bepaal per complex of locatie de doelgroep, afwegingskader en criteria.
  • Door in te zoomen op de wijk zie je samen kansen en mogelijkheden.
  • Door per wijk alle partijen te betrekken, bewonersinitiatief en welzijn, worden de kansen in de bestaande voorraad met (relatief kleine) initiatieven benut.

 

Daarbij zijn als randvoorwaarden voor succes genoemd:

  • Een stadsdeal van alle betrokken partijen – ook de marktpartijen – biedt helderheid in doel, rollen en verantwoordelijkheden en het geeft de bestuurlijke samenwerking vleugels. Bestuurlijke uitgangspunten als start voorkomen vertraging in de uitvoering.
  • Samenwerking moet bestuurlijk worden gedragen. Afspraak tot jaarlijkse monitoring van de voortgang in de gemeenteraad houdt de druk op de ketel.
  • Benut de routekaart bij de ondersteuning van de lokale samenwerking. Realisatie kost tijd. Organiseer dat vanaf de start goed.